Mogelijke besmetting met het coronavirus

Ivm het corona-virus nemen we in onze praktijk volgende maatregelen :

 • Om de gezondheid van onze patiënten en onszelf te garanderen, voorzien wij aparte raadplegingsmomenten voor mogelijke COVID-patiënten. 

 • De kabinetten worden na elk contact ontsmet.

 • Heeft u een verkoudheid, hoesten, keelpijn, spierpijn, grieperig gevoel, hoofdpijn, diarree of koorts? Kom dan NIET naar de praktijk, maar neem telefonisch contact op met het secretariaat. 

 • Heeft u contact gehad met een besmet persoon, of moet u getest worden na een buitenlandse reis? Ook dan neemt u telefonisch contact op met het secretariaat! 

 • Indien u online een afspraak maakt, graag kort de reden van consult vermelden. 

 • Om de social distance in wachtzaal te garanderen, vragen we u max 5 min voor uw afspraak naar de praktijk te komen. Zit de wachtzaal vol, zal u gevraagd worden om buiten te wachten. 

 • Kom alleen naar uw afspraak, tenzij het medisch noodzakelijk is dat u vergezeld wordt.

 • Draag een mondmasker, zo beschermt u anderen. 

 

De laatste informatie over het coronavirus is te vinden op de website van de overheid of via de coronavirushotline: 0800 14 689

 

 • Ben je getest en wacht je het resultaat af? Heb je een hoogrisico-contact of een buitenlandse reis gehad en wacht je de 2de test af? 

  Volg dan deze quarantaineregels

 • Is je test positief? Volg dan de isolatieregels (ONDERAAN) !

 

Vaccinatie tegen COVID

De inwoners van Genk, Zutendaal en As kunnen voor hun vaccinatie terecht in de Limburghal (Jaarbeurslaan 6, Genk).

De vaccinatie gebeurt in fasen: 

Fase 1: Woonzorgcentra en zorgverleners

Fase 2: 65+, mensen met onderliggende gezondheidsproblemen en essentiële beroepen. 

Fase 3: De rest van de bevolking


Vanaf 1 juli kunnen mensen die hun eerste uitnodiging gemist of geweigerd hebben zich terug registreren via Qvax voor een tweede kans. Zij worden dan opgeroepen nadat de 16+'ers in de regio de kans hebben gehad om zich te vaccineren. 


De meest recente informatie kan je vinden op www.laatjevaccineren.be .

Voor vragen kan je altijd een afspraak maken bij je huisarts.


Reizen en het coronacertificaat

VERTREK

Vanaf 1 juli wordt in Europa het coronacertificaat ingevuld om het reizen te vergemakkelijken. Er zijn 3 vormen van dit certificaat: 

Er zijn 3 types certificaten:

 1. een vaccinatiecertificaat : U ontvangt een vaccinatiecertificaat voor elke prik tegen het coronavirus. Elk certificaat vermeldt het type vaccin en om de hoeveelste prik het gaat. De meeste EU-landen zullen ALLEEN een certificaat van VOLLEDIGE vaccinatie aanvaarden. Meestal zullen landen dit certificaat ook pas aanvaarden vanaf een bepaalde wachtperiode na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is.

 2. een testcertificaat van een PCR-test (geen sneltest of zelftest) met een negatief resultaat. Dit certificaat moet zeer recent voor het vertrek naar het buitenland zijn aangemaakt. Ook de termijn van geldigheid van dit certificaat kan per land afwijken.

 3. een herstelcertificaat voor mensen die hersteld zijn van COVID-19 na een positieve COVID-test. De geldigheid van dit certificaat zal in de meeste landen 180 dagen zijn.

De geldigheidsduur van het certificaat is afhankelijk van het type certificaat en van de specifieke regels in het EU-land waar u het wilt gebruiken.

Het coronacertificaat kan u digitaal downloaden via www.mijngezondheid.be, www.mijnBurgerprofiel.be, www.myhealthviewer.be of via de mobiele app COVIDSafeBE. 

OPGELET: Elk land heeft nog steeds zijn eigen regels voor reizigers. Voor gerichte informatie per land kan u terecht op https://reopen.europa.eu/nl  of op www.diplomatie.belgium.be

 

Covidtest voor vertrek

Om ons volledig te concentreren op de zorg voor onze patiënten, nemen wij in de praktijk geen COVID-testen af voor vertrekkende reizigers. Zij kunnen terecht bij het Labo Rigo van maandag t.e.m. zaterdag tussen 08:00 en 10:00 zonder afspraak, of op de Test Drive-In van het ZOL (enkel op afspraak). 

Indien u recht heeft op een gratis test, kan u de code aanvragen via www.mijngezondheid.be (inloggen met eID of ItsMe-app). Onze patiënten in regio Maasmechelen die een code (voor een betalende test) nodig hebben, kunnen deze ook via deze website zelf aanmaken. 


TERUGKOMST

Fiche wat doen bij aankomst in BelgiëVanaf 1 juli gelden onderstaande regels:

 

 • Aan het gebruik van het Passenger Location Form verandert er ook na 1 juli niets.

 • Terugkeer uit groene of oranje zone: geen verplichting tot quarantaine of test. De status van een zone kan tijdens uw verblijf steeds wijzigen!

 • Terugkeer uit rode zone:

  • Wie beschikt over een digitaal COVID-certificaat (vaccinatiecertificaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken), testcertificaat met recente negatieve PCR-test (< 72 uur) of herstelcertificaat) hoeft niet in quarantaine.
  • Wie zich bij aankomst onmiddellijk laat testen (dag 1 of dag 2), hoeft niet in quarantaine. Voor personen vanaf 12 jaar wordt een negatieve PCR-test gevraagd. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting.
 • Terugkeer uit zone met heel hoog risico (‘variants of concern’):

  • Verplichte quarantaine van 10 dagen met PCR-test op dag 1 en dag 7.
  • Deze verplichting geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd. Het gaat immers om gevaarlijke virusvarianten die niet binnen Europa verspreid mogen worden.

Indien een test na terugkomst nodig is, krijgt u een code na het invullen van het PLF. U moet hiervoor niet naar de huisarts bellen. 


Meer informatie over reizen en verplaatsen tijdens coronatijd vindt u ook op de website van de federale overheid.